Kotona tapahtuva lajittelu ei ole aina helppoa. Itselle on ainakin monta kertaa mennyt sormi suuhun, kun olen miettinyt, minne joku tuntemattomampi roska laitetaan. Ja silloinhan se tulee usein heitettyä sekajätteeseen. Kaatopaikalle päätyvän jätteen määrää voi vähentää merkittävästi lajittelemalla oikein. Kun lajittelee tarkasti, huomaa, että sekajätettä kertyy yhä vähemmän. Ja on hyvä tietää, että kun käytetään kierrätettyä raaka-ainetta, energian säästö on 75–95 prosenttia verrattuna uuden raaka-aineen käyttöön.
Biojätteen lajittelu
Biojäte on ehkä helpoin “tunnistaa” ja parasta on, että se pystytään hyödyntämään kokonaisuudessaan. Siitä tehdää uusiutuvaa energiaa biokaasun muodossa, sekä multaa, jota käytetään puutarhanhoidossa tai viherrakentamisessa. Lajitellusta biojätteestä saadaan talteen myös ravinteita, kuten typpeä ja fosforia. Kierrätetty biojäte minimoi myös jätevesipäästöjä.
Biojäte kerätään erikseen kiinteistön biojäteastiaan tai kompostoidaan omaan kompostoriin. Se toimitetaan käsittelylaitokselle, jossa se käsitellään joko kompos-toimalla tai mädättämällä siten, että metaani ei pääse ilmakehään
- Biojätteen voi pakata mihin tahansa maatuvaan materiaaliin: biohajoavaan muovipussiin, sanomalehteen, kartonkiin jossa ei ole muovipintaa, paperipussiin, paperiseen kirjekuoreen.
- Maito- ja mehutölkit sekä muut elintarvikepakkaukset eivät sovi biojäteastiaksi.
- Jos keräät biojätteitä paperipusseihin tai sanomalehdestä tehtyyn kartioon, revi pohjalle munakennon palasia. Ne imevät kosteutta.
- Ruoantähteiden lisäksi biojätteitä ovat suodatin- ja teepussit, talouspaperit, nenä- ja lautasliinat sekä voi- ja leivinpaperit.
- Vie paistorasva tai öljy kiintonaisessa astiassa tai vaikka teipatussa maitopurkissa sekajätteeseen. Ethän laita nestemäisiä jätteitä biopussiin.
- Jos roskat menevät kompostiin, jätteitä ei tarvitse pakata erikseen mihinkään, ellei halua. Jäteastian voi nimittäin kipata suoraan kompostiin.
Kierrätysvinkit
Muovipakkaukset voidaan kierrättää uusiomateriaaliksi ja muovien hyötykäyttö on lisääntymässä Suomessa merkittävästi. Muistathan, että vain puhdasta muovia kierrätetään materiaalina. Likaiset muovipakkaukset pitäisi laittaa energiajakeeseen.
- Älä käytä paperiroskien viemiseen ruskeaa paperikassia. Se on kartonkijätettä.
- Kääre- ja lahjapaperitkaan eivät kuulu keräyspaperin joukkoon. Ne voi lajitella hyötykäyttöön keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon.
- Kiiltävät, muoviset lahjojen käärenauhat ovat energiajaetta tai sekajätettä.
- Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen.
- Kirjojen kannet irrotetaan ja sisälehdet lajitellaan paperinkeräykseen ja kannet energiajäteastiaan. Jos kannet on päällystetty itseliimautuvalla kirja- tai kontaktimuovilla, ne tulee lajitella aina sekajätteeseen.
- Pehmeäkantiset kirjat (pokkarit) voi lajitella paperijätteeseen.
- Mehutölkki, jossa on sisäalumiini, kuuluu pahveihin.
- Kierrätyskelvotonta PVC-muovia on usein kirkkaissa muovipakkauksissa, jotka on muotoiltu tuotteen malliseksi kuplaksi, esim. lelu- ja lääkepakkauksissa. PVC-muovissa voi olla merkintä 03 nuolikolmion sisällä. PVC-muovi kuuluu sekajätteeseen
- Jos purkeissa tai astioissa on muun muassa maali-, spray- tai aerosolijämiä, suunta on Sortti-asemalle. Vaaralliset jätteet voi myös viedä maksutta vaarallisen jätteen keräyskontteihin, jotka sijaitsevat yleensä huoltamoiden tai kauppojen pihassa.
- Käytetyt tekstiilit ovat sekajätettä, mutta hyväkuntoiset kannattaa myydä kirppiksellä tai viedä vaatekeräykseen.
- Säilyketölkit ja purkit voit litistää tai latoa sisäkkäin, näin säästät tilaa.
- Lääkejätteet kuuluvat apteekkiin.
- KORIA-mallistosta löytyy jokaiselle sopiva kaluste, jossa lajittelun tekee helposti ja vaivattomasti!! 🙂
Lähteet: