Vaikka puhekielessä näitä käytetäänkin usein täysin sekaisin, niin jätemaailmassa näillä on omat ”viralliset” merkityksensä. Erot tulevat esiin niiden jatkokäsittelyarvona: mitä puhtaampaa ainetta jäte on, sitä parempi on sen jatkohyötyarvo.
Kaikkein arvokkain näistä on energiajäte. Se sisältää mm muovipakkauksia, -pusseja, kertakäyttöastioita, likaista tai läpivärjättyä pahvia, kartonkia ja paperia, joka ei kelpaa kierrätykseen. Myös puupakkaukset, styroksi, paperipyyhkeet sekä vaatteet ja muut tekstiilit kuuluvat energiajätteeseen.
Energiajätteeseen taas eivät kuulu biojäte, kyllästetty puu, metalli, lasi, keramiikka, kivi, hiekka tai muut maa-ainekset, PVC-muovi), vaaralliset jätteet, hygieniatuotteet, siivousjätteet tai tupakantumpit ja tuhka. PVC-muovia on usein esimerkiksi muovikansioissa ja -taskuissa, sadevaatteissa, vahaliinoissa, suojakäsineissä, tekonahassa ja monissa rakennustarvikkeissa. Tunnuksella 03 merkitty PVC-muovi kuuluu sekajätteeseen.
Energiajäte viedään rinnakkaispolttoon, mikä tarkoittaa jätepolttoaineiden polttamista samanaikaisesti tavanomaisen polttoaineen kanssa ja sillä on korkea energia-arvo. Saamme paljon kaukolämpöä tämän tuloksena.
Seuraavaksi poltettava jäte: Se on jätettä, joka jää jäljelle, kun kaikki kierrätyskelpoinen materiaali ja vaarallinen jäte on siitä poistettu. Ennen tästä käytettiin yleisesti nimikettä sekajäte, eli se voi kuivan jätteen lisäksi sisältää pienen määrän biojätettä, sekä materiaalia, jossa on lasia, metallia tai alumiinia, kumia, nahkaa, PVC-muovia ym. Jäte viedään nimensä mukaisesti poltettavaksi jätevoimalaan, mutta siitä saatava energia on vähäisempää johtuen sen huonommasta laadusta.
Lopuksi vielä sekajäte: koska tämä varsinkin on todella hämmentävä termi ja sekoitetaan niin vahvasti edellisiin, usein korostetaan että kyseessä on kaatopaikkajäte tai loppusijoitettava jäte. Tämä jae on sitten se vähäinen jätelaji, jota ei voi (vielä) kierrättää tai polttaa, vaan se sijoitetaan edelleenkin kaatopaikalle. Eli kun kaikesta jätteestä on lajiteltu erilleen hyötykäyttöön sopivat jätteet ja vaaralliset jätteet, jää jäljelle sekajäte.
Sekajätettä ovat esimerkiksi siivousjäte, hehkulamput, PVC-muovi, kuten suojakäsineet, muovikansiot ja -taskut, tuhka (kylmä ja kytemätön tuhka tiiviissä astiassa), tupakantumpit, lasikuitu, elintarvikejäämiä sisältävä jäte, alumiinia sisältävä materiaali (kahvipaketit, foliovuoratut sipsipussit), tussit, kuulakärkikynät, ikkunalasi, peililasi, posliini, keramiikka ja kristalli sekä vaipat ja siteet.
Lähteet:
L&T https://www.lt.fi/fi/henkiloasiakkaat/kierratys/kierratysbotti